Főtitkári beszámoló, 2006.12.15.

 

1. Tagság

A társaság jelenlegi létszáma: 542 fő, ebből 383 férfi és 159 nő. 207 tag 30 év alatti.

 

2. Szervezet

A elnökség idén három ülést tartott. Az elnökségi ülések jegyzőkönyvei megtalálhatók a társaság honlapján.

A Magyar Politikatudományi Társaság 2006. december 15-én megtartott tisztújító közgyűlésén 116 tag vett részt. Miután a 10 órára összehívott közgyűlés határozatképtelen volt, a közgyűlés másodszori összehívásra 10 óra 30-kor kezdte meg a munkáját. Az elnöki köszöntő és a főtitkári beszámoló után került sor a tisztújításra.

Az elnökség javaslata és a közgyűlés döntése alapján a jelölő- és szavazatszámláló bizottság tagjai Gallai Sándor, G. Fodor Gábor és Karácsony Gergely lettek.

A közgyűlés 86 vokssal három évre ismét elnöknek választotta Körösényi Andrást.

A Társaság főtitkára a hat év után leköszönő Török Gábor helyett Arató Krisztina, az ELTE ÁJK docense lett. Arató Krisztina 36, Krizmanits József 26, Kumin Ferenc 16, Laczkóné Tuka Ágnes és Tóth Csaba 13-13 szavazatot kapott.

Az elnökségi tagok a kapott szavazatok sorrendjében a következők: Török Gábor (79), Csizmadia Ervin (76), Bozóki András (71), Lánczi András (71), Szabó Márton (63), Kumin Ferenc (57), Schlett István (53), Pálné Kovács Ilona (46), Balázs Zoltán (40), Fricz Tamás (40).

A közgyűlés döntött arról, hogy az elnök és a főtitkár bírósági bejegyzését támogatja.

 

3. Szakosztályok

A társaság regionális szakosztályai 2004-ben megszűntek, és több új tematikus szakosztály kezdte meg a működését. A társaságon belül jelenleg 6 tematikus szakosztály (valamint egy hallgatói) működik.

 

4. Kiadványok

A társaság tagjai idén is megkapták a Politikatudományi Szemle számait és továbbra is elérhető a honlap (www.mptt.hu).

 

5. Rendezvények

2006. júniusában Noszvajon tartotta a társaság a 12. vándorgyűlését.

Az elnökség úgy döntött, hogy jövőre – a tervek szerint június 22-23-án – Pécsen kerüljön sor a vándorgyűlésre. 

 

6. Díjak

A társaság a Bibó Alapítvánnyal (BIA) közösen idén 14. alkalommal ítélte oda a Bibó István-díjat. A díjazott Szabó Márton ünnepi előadását a közgyűlésen tartotta meg.

A társaság idén 2. alkalommal ítélte oda a Kolnai Aurél díjat a múlt év legjobb politikatudományi publikációja elismerésére. A díjazott Egedy Gergely.

 

7. Költségvetés

Az MTA támogatásának (1.300 ezer Ft), a tagság pénzbeli hozzájárulásának (1.225 ezer Ft) és az előző évek gazdálkodásának köszönhetően ismét pozitív mérleggel zárt a társaság költségvetése.

A kiadások között a legnagyobb tételt a Vándorgyűlés támogatása jelentette.

A társaság költségvetésének maradványa 2006 végén 560 ezer Ft.

 

A főtitkári beszámolót a közgyűlés egy tartózkodás mellett fogadta el.